Vandaag
Maanstand Vandaag
99%
Maanstand Vandaag
Toevoegen aan favorieten:
Druk op Ctrl + D vanaf het toetsenbord.

Kerstmis

Overgebleven tijd:
245 dagen 8:20:53

Kerstmis is een belangrijk feest dat jaarlijks gevierd wordt rondom heel de wereld op 25 december. Christenen vieren het kerstfeest als religieus feest terwijl ook veel niet-Christenen Kerstmis vieren. Veel mensen denken bij Kerstmis direct aan cadeautjes, prachtig versierde kerstbomen, verlichting en gezellig samenzijn met familie en vrienden.

Op 25 december herdenken christenen in de westerse wereld de geboorte van Jezus Christus. (Rooms)katholieken noemen dit feest Kerstmis, protestanten noemen het Kerst(feest). Hoewel Pasen in de kerk een belangrijker feest is, wordt aan het Kerstfeest over de hele wereld heel veel en veel meer aandacht geschonken. In de landen met een Orthodoxe kerk, wordt Kerstmis op 6 januari gevierd. In de Islam is de geboorte van Jezus Christus ook belangrijk, maar daar wordt het niet gevierd.


Kerstmis


De viering van Kerstmis op 25 december ontstond in de vierde eeuw in Rome. Het is onbekend wie dit precies voor het eerst heeft ingesteld en waarom. Er zijn twee belangrijke verklaringen. Volgens de godsdiensthistorische verklaring stelden de bisschoppen het feest in als concurrentie en overtreffing van het geboortefeest van de zonnegod (Sol Invictus). Maar er zijn sterkere aanwijzingen voor de kosmologische verklaring. Hierbij baseert men zich op het feit dat belangrijke kosmologische momenten in de hele antieke wereld als betekenisvol werden gezien. Als gevolg van de inspanningen voor het berekenen van de juiste Paasdatum werden Jezus' verwekking, geboorte en dood volgens antieke gewoonte op kosmologisch belangrijke momenten gesitueerd. Aangezien Jezus gestorven is rond de lente-equinox, werd zijn verwekking hetzelfde moment geplaatst, met als gevolg dat zijn geboorte samenviel met de winterzonnewende.

Kerstgebruiken en –symbolen

Kerstboom
De christenen herinnerden de kerstboom volgens Luther aan de boom in het paradijs. De kerstballen doen symbool als de vruchten waarvan Adam en Eva aten. De piek in de boom verwijst naar de ster die de Wijzen de weg wees naar de geboorteplaats van Jezus. Soms wordt deze piek ook vervangen door een ster.

De kerstboom wordt versierd met slingers, kaarsen, balletjeskettingen, kerstballen en engelenhaar. In verband met de brandpreventie is er speciale kerstboomverlichting op de markt gekomen. Dit bestaat uit kleine elektrische lampjes in een plastieken behuizing.

Theologisch word de kerstboom geïnterpreteerd als voorafbeelding van het hout van het kruis van Christus’ lijden en offerdood. Het groene hout wordt verwezen naar de kribbe en het eeuwige leven dat door Jezus verdiend en bewerkstelligd werd.


Kerstmis


Kerststal
De Kerststal is een idee van Franciscus van Assisi die in 1223 op het idee kwam een levende Kerststal in het dorp Greccio (Italië) op te zetten. Het idee komt voort uit de vertalingen van het evangelie van Lucas, waarin staat dat Jezus in een kribbe gelegd werd, omdat er geen plaats was in de herberg. De plaats van een kribbe is de stal, wat een logische keuze lijkt als de herberg zelf vol is. Vooral katholieke gezinnen halen met Kerstmis het stalletje van zolder.


Kerstmis


De Kerstman
KerstmisDe Kerstman is een afstammeling van Sinterklaas, zoals Sinterklaas op Sint Nicolaas, bisschop van Myra, teruggaat. Het Sinterklaasgebruik is meegenomen door emigranten naar Amerika. Daar werd Sinterklaas 'Santa Claus'. De Kerstman heeft ongeveer dezelfde gebruiken als Sinterklaas, zoals cadeautjes geven, een lange baard en een rood pak, maar hij is ontdaan van alle religieuze symboliek.


Kerstmis

Kerstmis

Kerstmis Volgende Datum: 25 December 2024

December 2024
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Kerstmis (Datums)

YearFeestdagDatumDag
2024Kerstmis 2024 25 December 2024Woensdag
2025Kerstmis 2025 25 December 2025Donderdag
2026Kerstmis 2026 25 December 2026Vrijdag
2027Kerstmis 2027 25 December 2027Zaterdag
2028Kerstmis 2028 25 December 2028Maandag
⬇ Volg ons
Share on Facebook